//Uitgelicht// David Bowie – Slow Burn

Bron: wikipedia.org

Deze tweede blogpost van  //Uitgelicht// gaat over het nummer Slow Burn van David Bowie.  De eerste kennismaking met het nummer was een ‘Best of Bowie’ cd (één van de vele). De track staat op het in 2002 verschenen Heathen. .  Soms heeft een nummer een bepaalde x-factor, iets wat je niet helemaal kunt benoemen maar datgene zorgt er wel voor dat je de track nooit meer vergeet. Slow Burn is zo’n typisch pakkend nummer. De gitaar in de opening werd door niemand minder dan Pete Townshend (The Who).

Het nummer an sich klinkt in combinatie met Bowie’s tekst onheilspellend. Dat is (zeer) waarschijnlijk ook het doel van the Thin White Duke. Het album Heathen verscheen in 2002 en schijnt onder meer door de gebeurtenissen van 11 september 2001 beïnvloed te zijn. David Bowie zingt over “Here shall we live, in this terrible town” en “And the walls shall have eyes
And the doors shall have ears”. Het komt over als een nummer over onverzettelijkheid, want de opvolgende tekst “But we’ll dance in their dark. And they’ll play with our lives Like a Slow Burn. Leading us on and on and on “.

Zoals eerder in dit artikel gesteld wordt, was de introductie van dit nummer een ‘Best of’ compilatie. Muzikaal trof Slow Burn meteen de spreekwoordelijke muzikale roos. Later viel de tekst, die tussen hoop en wanhoop hangt pas op. De combinatie van het talent van Bowie, het gebruikmaken van een virtuoos als Townshend en een treffende tekst. Hele simpele ingrediënten maken deze track tot een hoogtepunt van Heathen. De vertaling van de studio-versie naar live is ook geslaagd, de Britse zanger nam het nummer op in de setlist van zijn albumtour. Kijk en oordeel zelf!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s