Queens of the Stone Age – …Like Clockwork

Bron: Digitalartsonline.co.uk

Er kan veel gebeuren in zes jaar tijd. Zoveel tijd zat er tussen de albums Era Vulgaris en …Like Clockwork. Zanger Josh Homme van Queens of the Stone Age richtte de band Them Crooked Vultures (met John Paul Jones en Dave Grohl) op. De andere bandleden hielden zich bezig met Eagles of Death Metal, Sweethead, Mini Mansons en Hello=Fire. Dat was allemaal te verwachten, maar er gebeurden ook dingen waar niemand op had gerekend. Drummer Joey Castillo (lid van de band sinds 2002) vertrok. Een simpele operatie voor Homme liep uit op een flinke tegenvaller, de zanger stierf bijna op de operatietafel. Dat gegeven komt vaak terug bij …Like Clockwork.

Op dit album maakt de band veel gebruik van al dan niet bevriende artiesten. Zo hebben Sir Elton John, Jake Shears (Scissor Sisters), Trent Reznor (Nine Inch Nails), James Lavelle (UNKLE), Nick Oliveri (ex-Queens of the Stone Age), Alex Turner (Arctic Monkeys) en Mark Lanegan allemaal een vinger in de pap op deze plaat. Hier en daar hoor je ze of juist niet, maar ze zijn er wel. Het album opent met Keep Your Eyes Peeled, het is een donkere grauwe track maar er zit wel een zekere groove in. Rustige momenten worden afgewisseld met tempoversnellingen en dat klinkt bekend in de oren. Het gaat er iets toegankelijker aan toe bij ‘I sat by the Ocean’, dit nummer is de nieuwe single van de band naast het eerder uitgebrachte ‘My God is the Sun’. De radiovriendelijkheid van de track springt meteen in het oog. Die vlieger gaat niet op voor Kalopsia, de track schommelt tussen hard/zacht en dat is tevens de kracht van het nummer. De titel refereert aan een illusie dat zaken des levens mooier lijken te zijn dan ze werkelijk zijn…. Weten we dat ook weer. Fairweather Friends en Smooth Sailing zijn twee tracks die in eerste instantie niet heel erg “Queens” klinken. Smooth Sailing heeft een discobeat en Sir Elton John drukt een stempel op Fairweather Friends. De band heeft over de jaren heen wat ‘langere’ tracks geproduceerd. Voorbeelden zijn ‘I Think I Lost My Headache’ en ‘Better Living Through Chemistry’ op Rated R.  Het album Lullabies to Paralyze had ‘Blood is Love’ en ‘Someone’s In the Wolf’.  …Like Clockwork heeft ‘I Appear Missing’. Deze track kan zich makkelijk meten met de voorgangers op eerdere albums van Queens of the Stone Age.

Op ..Like Clockwork gaat de band een andere kant op, maar het blijft allemaal erg herkenbaar. De huidige bezetting van Queens of the Stone Age is muzikaal zeer gevarieerd, en dat levert ook tracks op zoals ‘The Vampyre of Time and Memory’ en de titeltrack. De ballades steken goed in elkaar, maar de heren blijven toch beter als het om het stevige werk gaat. …Like Clockwork is een emotionele(re) plaat van de band.  Soms is het nodig om jezelf terug te trekken en even opnieuw uit te vinden, zeker als een bandlid (Castillo) afscheid neemt. In het geval van Queens of the Stone Age zorgt het voor een evenwichtige en muzikaal brede plaat. Na regen komt zonneschijn. Toch?

Eerder dit jaar gaf QOTSA in het eigen Los Angeles een concert waar de meeste nummers van …Like Clockwork werden gepresenteerd aan het publiek. Bekijk hieronder de beelden van NPR:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s