R.E.M. – Collapse into Now

Bron: beatsperminute.com

In september 2011 stopt R.E.M. als band. Collapse into Now is de zwanenzang van de groep na 31 jaar, vijftien albums en verschillende tournees. Michael Stipe, Peter Buck en Mike Mills vonden het gepast om op een zeker hoogtepunt te stoppen in plaats van tot in de lengte der jaren te touren. Drummer Bill Berry hield het in 1997 voor gezien bij de band uit Athens, Georgia (VS). Toen dit album werd uitgebracht was de groep nog bij elkaar. Achteraf zijn er verschillende hints te vinden op dit album waaruit blijkt dat deze plaat toch echte de laatste is voor de Amerikanen. Op de cover van het album zwaait of groet Stipe. Het nummer ‘All the Best’ lijkt ook op een vaarwel en het nummer ‘Blue’ lijkt verdacht veel op Country Feedback (van het album Out of Time uit 1993) en kan als een zeker afscheid beschouwd worden. 

Dit album is in vergelijking met het vorige album, ‘Accelerate‘, ietwat gevarieerder. Zo heeft de plaat enkele up-tempo nummers zoals ‘All the Best’, ‘Mine Smell Like Honey’, ‘Alligator, Aviator, Autopilot, Antimatter’ en ‘That someone is you”. Er staan ook mid-tempo en rustigere tracks op Collapse into Now voor de afwisseling. Single “Uberlin” is een goed voorbeeld van een typisch mid-tempo R.E.M. nummer. Stipe zingt:  “I am flying on a star into a meteor tonight (…) I will make it through the day. And then the day becomes the night. I will make it through the night” en lijkt vooral een nummer gebaseerd op het thema ‘hoop’. Eddie Vedder (Pearl Jam) heeft een gastoptreden op “It happened today”  en dat nummer doet denken aan “Belong” van het album ‘Out of Time’ dat R.E.M. in 1991 uitbracht.

Het is altijd makkelijk om achteraf terug te kijken naar eerdere albums van R.E.M. zonder te weten dat dit het laatste studioalbum ooit zou zijn van de band. De puzzelstukjes vallen met Collapse into Now wel allemaal op zijn plaats. R.E.M. verwijst muzikaal en tekstueel terug naar hun rijke verleden als band. In de herhaling vallen doen ze echter niet, het is eerder het verleden wat terugkomt in het heden. Daarmee is de albumtitel een stuk duidelijker en zodoende ontzettend logisch. Collapse into Now is zeker niet het beste album van de vijftien stuks die de band uitbracht, maar wel een waardig en zinnig afscheid voor de band uit Athens, Georgia.

Hieronder twee clips; All the Best (live) en de officiele clip van Uberlin

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s