Sound City – Real to Reel Soundtrack (OST)

Bron: Consequenceofsound.net

Gitarist, drummer en muzikale duizendpoot Dave Grohl (Foo Fighters, ex-Nirvana) bracht eerder dit jaar de muziekdocumentaire ‘Sound City’ uit. Hier hoort natuurlijk ook een soundtrack bij. In de film kwamen natuurlijk al verschillende artiesten zoals Alain Johannes (Eleven, Chris Cornell), Stevie Nicks (Fleetwood Mac), Trent Reznor (Nine Inch Nails), Rick Nielsen (Cheap Trick) en Rick Springfield voorbij. Zij hadden allen een connectie met de voormalige studio Sound City en namen met Dave Grohl de bijbehorende soundtrack op. Dat levert een zeer gevarieerd geheel op, want zowel Sir Paul McCartney als Lee Ving (van punkband Fear) zijn present en muziekmaatje Josh Homme (Queens of the Stone Age) zijn er. Dit album heeft ook een licht Foo Fighters sausje, want drummer Taylor Hawkins, bassist Nate Mendel, gitarist Pat Smear en toetsenist Rami Jaffee spelen met op de soundtrack.

Voor het album uitgebracht werd, verschenen er al twee singles van deze plaat. “From Can to Can’t” met Corey Taylor (Slipknot en Stone Sour), Rick Nielsen (Cheap Trick), Scott Reeder (ex-Kyuss) en Dave Grohl.  De andere single (Cut me some Slack) kreeg flink wat bekendheid doordat Sir Paul en alle nog in leven zijnde bandleden van Nirvana samenspeelden. De soundtrack trapt af met “Heaven and All” waarop Peter Hayes en Robert Levon Been van Black Rebel Motorcycle Club figureren. Het zou makkelijk een nummer van “BRMC’ kunnen zijn, ware het niet dat Dave Grohl de drummer van dienst is in plaats van Leah Shapiro. “You can’t Fix this” heeft Stevie Nicks van Fleetwood Mac in samenwerking met Grohl, Hawkins en Rami Jaffee en is een typische Nicks track. Haar teksten zijn vaak spiritueel getint en dat is ook hier het geval, de duivel komt geregeld terug in haar tekst. Met het rauwe, punknummer “Your Wife is calling” gaat de versnelling een paar tandjes hoger. Lee Ving (Fear) neemt de zang voor zijn rekening. De track is niet 100% punk, er zit een aardig melodieus randje aan het nummer. Een waar “uplifting” nummer is “A Trick with no Sleeve” van Alain Johannes, Joshua Homme en Dave Grohl. De afsluiter van het geheel heet “Mantra”  en dit nummer was al te zien in de Sound City film in de instrumentale fase. Op het album is de track echt “af” met vocalen en toevoegende geluiden van Trent Reznor. De vloeiende samenwerking van Reznor, Grohl en Homme is duidelijk, de klasse druipt van het nummer af.

Sound City: Real to Reel is een verzameling van tracks die makkelijk uitgebracht hadden kunnen worden door de meeste meewerkende artiesten. Zo klinkt het nummer van Rick Springfield (The Man that never was)  als een typisch nummer van Rick Springfield. Het is echter de samenwerking van andere muzikanten die wat extra’s toevoegen. Het album is een gevarieerde samenstelling van nummers van aansprekende artiesten. Het is de klasse van Grohl als muzikant die al deze verschillende muzikanten een podium geeft en hij treedt daarbij niet al te veel op de voorgrond, maar helemaal wegdenken kun je hem nooit. De combinatie van de artiesten en de wisselende samenstellingen werkt goed voor dit album. Een ware ondersteuning van de film Sound City of ook goed voor een afterparty. Bij beide zit je geramd met deze soundtrack.

Mantra (instrumentaal)

Alain Johannes, Dave Grohl & Joshua Homme – A Trick with no Sleeve

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s