//UITGELICHT// Kim Carnes – Bette Davis Eyes

Bette Davis met haar sprekende ogen. Bron: http://talesofamadcapheiress.blogspot.nl/

“Uitgelicht” is een nieuw onderdeel van dit blog en het idee er achter is simpel;  neem een bekend, markant of op een andere manier opvallend nummer en dat wordt hier beschreven. De aftrap van ‘Uitgelicht’ is Kim Carnes – Bette Davis Eyes. Ik heb voor dit nummer gekozen omdat het uit de jaren ’80 komt en een echte klassieker is naar mijn bescheiden mening.

Het nummer is geschreven door Donna Weiss en Jackie DeShannon in 1974, maar zangeres Kim Carnes had er een grote hit mee in 1981. Eerder had DeShannon het nummer al gezongen en uitgebracht op haar album New Arrangement, maar dit werd niet bekend. Het was aan singer-songwriter Kim Carnes om ‘Bette Davis Eyes’ tot een wereldhit te tillen, waar zij in 1982 een Grammy Award voor won in de categorie “Record of the Year”.

Bette Davis Eyes

Voor ‘uitgelicht’ is gekozen voor de versie van Kim Carnes, omdat dit de grootste hit was en naar mijn bescheiden mening ook het beste muzikale arrangement heeft.

Helemaal onder dit artikel zijn YouTube-links geplaatst naar de versie van Kim Carnes én het origineel van DeShannon en Weiss. De nummers zijn niet vergelijkbaar, de tekst uitgezonderd natuurlijk. De track van DeShannon en Weiss past goed in een theater en heeft een “los” en zelfs swingend gevoel. De bewerking van Kim Carnes is een stuk ‘donkerder’ met haar rauwe stem. Qua stem zou ze goed een zus van Rod Stewart kunnen zijn. De keyboards maken het nummer compleet. Een leuke anekdote is dat de echte Bette Davis het nummer goed kon waarderen. Kim Carnes en Davis hadden tot de dood van de actrice in 1989 contact. Bette Davis zag het nummer als een eerbetoon en was Carnes en de auteurs bijzonder dankbaar omdat ze op deze manier ook in latere tijden herinnerd zou worden.

Bette Davis was een Amerikaanse actrice, en zij was vooral bekend van het spelen van onsympathieke personages. Ook hield ze enige bekendheid over aan haar rollen in romantische komedies. In het (voor die tijd) controversiele ‘Of Human Bondage’ had Bette Davis een hoofdrol.  Davis werd in totaal tien keer genomineerd voor een Oscar en won de prijs tweemaal. De actrice wordt als één van de betere beschouwd, in het rijtje van Meryl Streep en Katharine Hepburn. Genoeg materiaal voor een nummer en laten we vooral de priemende en “open” ogen van Bette Davis niet vergeten.

Dit is de versie van Kim Carnes – Bette Davis Eyes

Het origineel van Donna Weiss en Jackie DeShannon, gezongen door DeShannon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s