Mini Mansions – Mini Mansions

Bron: Helenrambleson.blogspot.nl

Michael Shuman was tot 2007 voor velen in Europa een (nog) niet veelzeggende naam. Hij werd de nieuwe bassist van Queens of the Stone Age (in de muziekscene van Los Angeles was hij al bekend met z’n band Wires on Fire). Bijna iedereen van Queens heeft wel een soloproject. Shuman dus ook. Aldus geschiedde. Samen met Tyler Parkford en Zach Dawes richtte hij in 2009 Mini Mansions op. Het zou niet eerlijk zijn om Mini Mansions als ‘wéér’ een zijproject weg te zetten. Daarvoor zijn Parkford (piano en zang), Dawes (bas en gitaar) en Shuman (drums en zang) te getalenteerd.

Het album is opgebouwd uit drie ijkpunten (vignette #1, #2 en #3). Grote kans dat deze instrumentale intermezzo’s afzonderlijk geschreven zijn door de heren.  De echte opener is “The Room Outside” waarbij de harmonieuze samenzang tussen de heren meteen opvalt. Dit wordt met verve ondersteund door piano, bas en drums, vooral de outro van het nummer heeft niets meer van doen met het begin. Een iets toegankelijker nummer is ‘Crime of the Season’ met de briljante refreintekst “So many dogs”. Parkford en Shuman wisselen samen van (lead)zang. De heren doen dat ook voor de meest bekende track van de plaat, ‘Monk’. Voor een kennismaking met de band zou dit een ideaal nummer zijn, ware het niet dat het niet helemaal de lading dekt als het over Mini Mansions gaat. Daarvoor hebben de heren meer in hun mars. Een ander bijzonder nummer is ‘Kiddie Hypnogogia’.

In sommige recensies wordt Mini Mansions vergeleken met The Beatles. Er zijn hier en daar op het album wel invloeden hoorbaar, maar de band heeft veel meer te bieden. Het zou beter zijn om de heren te omschrijven met; “deze Amerikaanse muzikanten maken (pop)muziek die zeer en niet toegankelijk kan zijn met een rauw en psychedelisch randje”. Het is jammer dat de band niet meer bekendheid heeft gekregen, al was het maar om het feit dat de heren muzikaal niet de weg van de minste weerstand kiezen. Dat mag, anno 2012, ook gezegd en zeker gewaardeerd worden. Op het moment van schrijven (oktober 2012) is de band bezig en/of legt de laatste hand aan de opvolger van deze debuutplaat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s