Analyse: Het vertrek van gitarist Urbanowicz (Editors)

Op dit blog werd het album The Back Room van Editors onlangs besproken. Er is echter nog meer te doen rond de band uit Birmingham. Op 16 april werd bekend dat gitarist Chris Urbanowicz de band heeft verlaten. Dat was best een grote schok, want het was voornamelijk het gitaargeluid van de gitarist dat mij bijzonder aansprak bij Editors. Het onderstaande filmpje van Fingers in the Factories geeft een voorbeeld van het redelijk unieke gitaargeluid.

Het geluid van Urbanowicz is vooral te vinden op de eerste twee albums van de band. Na An End Has a Start is de band zich meer gaan toeleggen op het gebruik van synthesizers. De hitsingle Papillion is daar een perfect voorbeeld van. Op het laatste album In this Light and On this Evening maken de electronica de dienst uit in plaats van het eens zo kenmerkende gitaargeluid van Chris Urbanowicz. Zou het vertrek van de gitarist wellicht te maken hebben met het feit dat Editors zich meer en meer willen toeleggen op synths? Vooralsnog heeft Urbanowicz  zich nog niet uitgelaten over zijn vertrek.

Het is nu afwachten wat de band gaat doen met het vierde album. Het zit er dik in dat de ingeslagen weg wordt vervolgd door Tom Smith en zijn kameraden. Editors heeft deze zomer shows in de planning staan, onder meer op Rock Werchter. Wordt er op zoek gegaan naar een waardige vervanger? Dat moet haast wel, want Smith speelt enkel en alleen slaggitaar tijdens de verschillende nummers.

Bron: skylinereviews.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s