Led Zeppelin – Presence

 

Bron: tradebit.com

Led Zeppelin wordt gezien als één van dé rockbands in de muziekgeschiedenis. Dat is deels terecht, maar ook deze briljante band heeft behoorlijk ‘leentjebuur’ gespeeld. Vooral bij (oudere) bluesnummers. Kijk hier voor meer informatie over Led Zep en plagiaat. Ondanks het ‘lenen’ blijft Led Zep een grote band. Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones en John Bonham hebben hun sporen achter gelaten in de muziekwereld. Plant houdt zich de laatste jaren bezig met solowerk (bekijk Raising Sand, een samenwerking met Alison Krauss eens). Page is niet echt bezig met muziek en John Paul Jones heeft nog een puik werkje afgeleverd met Josh Homme en Dave Grohl. Drummer John Bonham is niet meer onder ons sinds 1980, maar wordt nog steeds gezien als één van de beste (rock)drummers. Ooit.

Presence bestaat uit zeven nummers.  Het nummer Achilles Last Stand is de opener. Zeer waarschijnlijk is de titel gebaseerd op een gebroken enkel die Robert Plant opliep na een auto-ongeluk. Het is één van de langere tracks van de band. De vaart zit er goed in bij dit nummer, Bonham en Jones zijn de drijvende kracht. Page ondersteunt het met subliem gitaarwerk.  Nobody’s Fault but Mine is een typische Page/Plant-track. De zanger volgt de gitaarriff van Page met z’n zang, zoals dat vaker het geval is bij nummers van Led Zeppelin (You Shook Me). Een apart nummer op het album is Candy Store Rock. Het is een kort en krachtig nummer, de band liet zich voor deze track inspireren door rock ’n rollnummers uit de jaren ’50.  Zoals wel vaker bij Led Zep, zijn drugs en seks thema’s die terugkomen in nummer. Dit gebeurt bij For Your Life.  Kijk maar eens goed naar de tekst van de track.

De band heeft hoogte- en dieptepunten gekend. Qua albums zou ik  Presence niet onder één van de betere albums van Led Zep rekenen. Dit komt vooral door ‘tussendoortjes’ zoals Royal New Orleans en Hots on for Nowhere. Dit zouden prima b-kanten zijn. Tea for One, Achilles Last Stand en Nobody’s Fault but Mine zorgen ervoor dat Presence tóch een voldoende krijgt. Deze nummers laten zien hoe goed Led Zeppelin was. Ondanks de mindere nummers/opvullers is het album absoluut een luisterbeurt waard.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s