Manu Chao – Radio Bemba Sound System

Bron: Wikipedia.org

José-Manuel Thomas Arthur Chao is beter bekend onder de naam Manu Chao, een sociaal bevlogen muzikant/activist. Het politieke gedoe wil ik op dit blog achterwege laten, het gaat hier enkel en alleen over de muziek. Radio Bemba Sound System is de titel van het eerste livealbum van Manu Chao, eerder had hij succes met Mano Negra. Chao is na het opbreken van de band solo verder gegaan. Deze stap is de zanger goed bevallen, want hij heeft met de band enkele hits gehad waaronder Bongo Bong, Me Gustas Tú en Politik Kills.

De muziek die Manu Chao en zijn liveband Radio Bemba Sound System maakt, hangt tussen de rock/ska/pop/reggae in. In vergelijking met de studioalbums is het allemaal wat sneller en ruwer. Een grote hit van Manu Chao zoals Bongo Bong wordt omgetoverd tot een snelle versie die bijna iets wegheeft van punk.  Veel nummers op dit livealbum kennen één (maar een heel goed) trucje. Eerst wordt er rustig en op een reggaetempo ingezet en verder naar het einde toe ontaardt het nummer in een snelle versie. Manu Chao en zijn begeleidingsband Radio Bemba Sound System komen er mee weg. Dit omdat de cd barst van de goede nummers. Machine Gun, Mr. Bobby, El Viento en Por El Suelo zijn stuk voor stuk fantastische tracks. Chao zingt een mengeling van Spaans, Engels, Portugees en Arabisch en dat is een welkome afwisseling.

Ondanks dat Manu Chao en band maar een bepaald trucje kunnen, beheersen zij dit ontzettend goed. De plaat heeft een hoop tempowisselingen en dat houdt het spannend voor de luisteraar. Dezelfde geluidjes komen ook over het gehele album terug. Dat zorgt er onder meer voor dat de houdbaarheid van de plaat ietwat afneemt. Je moet dit album niet te vaak horen, de aardigheid gaat er dan wel vanaf. Radio Bemba Sound System is een heerlijk livealbum onder de juiste omstandigheden. De vereisten zijn: lekker weer, goed eten/drinken en een hoop gezellige mensen. Als het kouder wordt, verliest de plaat zijn kracht wel een beetje. Toch kun je met een hoop fantasie een leuk feestje bouwen. In gedachten dan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s