Deftones – Diamond Eyes

Deftones is altijd al een bijzondere band in het metal/rock genre geweest. Het album White Pony werd met een aantal grammy’s bekroond. Het succes van die plaat heeft de band nooit meer kunnen benaderen. Misschien is dit ook omdat de band een twijfelachtige livereputatie heeft. Alles staat of valt als zanger Chino Moreno: (a zijn dag niet heeft, (b te veel gedronken heeft, (c  te veel gebruikt heeft of (d al het bovenstaande. Het laatste album van Deftones, Diamond Eyes is opgenomen met huidige bassist Sergio Vega. De originele bassist van de band, Chi Cheng ligt tot op heden in een coma vanwege een verkeersongeval.

Een korte luisterbeurt van het album laat zien dat Deftones de hardere nummers nog niet vergeten zijn. De band klinkt een stuk frisser dan op Saturday Night Wrist en self-titled. Ondanks het (tijdelijke?) verlies van Cheng lijkt het weer alsof Deftones er zin in hebben. Het drieluik Diamond Eyens, Royal en CMND/CTRL zijn stevige openers die meteen de hardere roots van de band blootleggen. Moreno schreeuwt en zingt weer alsof zijn leven er vanaf hangt.  De zachte kant van de heren uit Sacramento, Californie wordt duidelijk met tracks als Beauty School en Sex Tape. Deze nummers zijn bijzonder en met veel gevoel gebracht. Er zijn genoeg bands die het hardere werk (beter) goed kunnen, maar Deftones onderscheidt zich juist door gebruik van andere stijlen en elektronica. Toch blijft het dan een typische Deftonestrack. Dat is niet iedere band gegeven.

Diamond Eyes  is een plaat waar duidelijk hoor- en merkbaar is dat de bandleden de neus allemaal dezelfde kant op hebben staan.  Er wordt goed afgewisseld tussen de hardere en rustigere nummers. Wat mij betreft mocht de band nét iets meer gas terug nemen, dat komt de tracks ten goede. Dit album is een goed teken dat Deftones op de weg terug zijn. Live mag het dan allemaal net wel/niet zijn, als het om studioalbums gaat, levert de band doorgaans altijd wel goede kwaliteit. White Pony wordt misschien niet meer geëvenaard, maar Deftones gaan toch wel hun eigen weg. De eigenzinnigheid van de band heeft daarom altijd mooi materiaal opgeleverd en Diamond Eyes is daar zeker geen uitzondering op.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s