R.E.M. – Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982 – 2011

Bron: consequenceofsound.net

Zoals het de ‘grotere’ bands betaamt, heeft R.E.M. sinds kort in totaal vier (!) best of albums uitgebracht.  De Amerikanen hebben bij twee labels (IRS Records en Warner Brothers)  platen uitgebracht, en dat maakte de situatie wel eens lastig. R.E.M. hield het op 21 september 2011 voor gezien, en dat was de reden voor een nieuw verzamelalbum. Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Lies 1982 -2011 bestaat uit nummers van de gehele carrière van R.E.M. Mike Mills, Peter Buck, Michael Stipe en Bill Berry (bandlid tot 1996) hebben een ruime bijdrage geleverd aan de muziekgeschiedenis. Deze verzamelaar probeert in twee cd’s duidelijk te maken waarom R.E.M. best een bijzondere band was.

Volgens veel muziekcritici (die elkaar helaas ook vaak alleen maar napraten) heeft de band na 1996 niet zo veel spannends meer uitgebracht. Dat durf ik te betwisten. Ik denk dat de band verder is gegaan met zichzelf op elk album opnieuw uitvinden, en dat lang niet iedereen daar klaar voor was. Dat lang niet alles even goed was, is evident.

Cd 1 geeft een overzicht van de band tot en met pakweg 1992. Met nummers als Radio Free Europe, Sitting Still, Life and How to Life It en Begin the Begin wordt de plank nergens misgeslagen. R.E.M. was in de jaren 80 een topper in het alternatieve circuit tot eind jaren 80 en begin ’90 het grote succes lonkte. De grote hits vormen de afsluiting van cd 1 en het begin van cd 2. Losing My Religion, Everybody Hurts en Man on the Moon zijn de meest bekende tracks van de Amerikanen. Het valt op dat van de albums Up, Reveal en Around the Sun steeds maar één nummer gekozen is. Deze platen worden algemeen beschouwd als de mindere uit de catalogus van R.E.M. De tweede helft van het verzamelalbum is misschien iets minder commercieel succesvol, er staan toch pareltjes van nummers op de tweede kant van het best of. Muzikaal gaat de band verschillende kanten op, zo lijkt At My Most Beautiful wel op The Beach Boys  en Electrolite  blijft een bijzonder nummer. Als afsluiter heeft de band drie nieuwe nummers op het verzamelalbum gezet. A Month of Saturdays, We Go Back to Where We Belong en Hallelujah. Mills, Stipe, Buck en Berry hebben gekozen voor een verzameling van iets rustigere nummers als afsluiting van hun carrière. Ergens is dat jammer,  want de band heeft naast mooie rustige tracks ook een ruige kant. Deze zijde verdient het ook om nog wat extra aandacht te krijgen, maar het is de keuze van de band.

Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982 – 2011 is een aardig overzicht van de meeste singles van de band. Het laat zien dat de band muzikaal veelzijdig is en terug kan kijken op een bewogen loopbaan met ups en downs. Voor een niet-kenner van R.E.M. is dit een goede manier om kennis te maken met de heren uit Athens, Georgia.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s