Iggy Pop and the Stooges – Raw Power

Bron: Jeffeaston.com

Iggy Pop en zijn Stooges werden in de beginjaren verguist door het publiek, de cultstatus (én waardering!) kwam pas enkele jaren later. De punkscene was de eerste die de muziek van The Stooges kon waarderen. Raw Power is het album met gitarist James Williamson, de eerste gitarist Ron Asheton speelt basgitaar op deze plaat. Dit album werd geproduceerd door David Bowie. In 1997 werd het nog eens dunnetjes overgedaan door Iggy Pop, maar de remake haalt het volgens velen niet bij het origineel. Voor deze recensie gebruiken we ook het origineel van Bowie. Als ik de remaster van Iggy Pop kan vinden, zal ik wellicht eens een vergelijking doen. Wie weet..

Het gitaargeluid van deze plaat is het eerste wat in het oog springt. Williamson is van het rauwere gitaarwerk zonder al te veel verfijnde elementen. Dat is hoorbaar in Search and Destroy. Als er een track gekozen zou moeten worden van Raw Power, dan werd het Search and Destroy. Iggy gaat tekeer en de track staat bol van scheurende gitaren van Williamson. Penetration heeft een goede riff en een bijna bezeten Pop hijgt en kreunt door het hele nummer. Het lijkt op een ‘one man show’ van Iggy met Williamson en de gebroeders Asheton als ondersteunend achtergrondkoortje. Een nummer als Shake Appeal is rock ’n roll op de manier van The Stooges. Niet meer en niet minder.

Het is de hele plaat vol gas met Iggy en The Stooges. Rustig wordt het misschien alleen bij I need Somebody wat even voor een adempauze zorgt voor het (gitaar)geweld van de mannen. Misschien was Raw Power geen commercieel succes, maar de band heeft wel een goede basis gelegd voor de komende generaties. Zeker met klassiekers als Raw Power en Search and Destroy.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s