Them Crooked Vultures – Self Titled

Bron: Alternative.blog.nl

John Paul Jones (Led Zeppelin), Dave Grohl (Foo Fighters en ex-Nirvana) en Joshua Homme (Queens of the Stone Age en Eagles of Death Metal) vormen samen Them Crooked Vultures. Volgens veel muziekmedia was de nieuwste ‘supergroep’ (weer) geboren.  De heren zijn samen verantwoordelijk voor een mooie reeks albums, maar uiteindelijk gaat het om de plaat die ze afleveren.  Rond het verschijnen van dit album en de vele live-optredens van Them Crooked Vultures hing vaak een waas van mysterie, maar dat hoort allemaal bij het marketingproces.

De invloed van de drie muzikanten is direct hoorbaar op het selftitled album. Een nummer als Dead End Friends had makkelijk op een Queens of the Stone Age album kunnen staan. De ‘hook’ van Nobody Loves Me, Neither Do I smaakt naar John Paul Jones’s Led Zeppelin met een vleugje Josh Homme. Grohl laat met aparte percussie en geweldige drumfills zien dat hij zeker niet onder doet voor zijn collega’s. Er is niet echt een rode draad op dit album te bekennen, alle nummers zijn op zichzelf staand. Scumbag Blues doet z’n naam eer aan, met een heerlijke riff en volle baslijnen van dhr. Jones. Een apart tussendoortje is het Interludes with Ludes. ‘Een beetje vreemd, maar wel lekker’ zou wel eens de juiste beschrijving voor de track kunnen zijn. Met dance wordt ook geëxperimenteerd op deze plaat, Gunman heeft een beat die op de dansvloer niet zou misstaan. De afsluiter van het album, Spinning in Daffodils vat de essentie van Them Crooked Vultures goed samen. Hier zijn drie muzikanten aan het werk die met het volle plezier aan dit album gewerkt hebben. Dat is ook goed te horen aan deze plaat.

Them Crooked Vultures is als een eerste date. In het begin is het nog een beetje aftasten, je weet nog niet zeker wat je aan elkaar hebt. Als Dave Grohl, Josh Homme en John Paul Jones nog verder gaan daten (die kans is groot), kunnen we nog mooie dingen verwachten. Dit album klinkt ook als een mooi avontuur, en Spinning in Daffodils vat het met de laatste zin (beetje geleend van Mark Lanegan) goed samen. “I’m so high. I just. May. Never Come Down.”


Advertenties

Een Reactie op “Them Crooked Vultures – Self Titled

  1. Pingback: Led Zeppelin – Presence | lekkerweerbuiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s