Foo Fighters – The Colour and the Shape

Foo Fighters zijn op dit moment als band groter dan ooit. De band verkoopt Wembley met gemak twee keer uit. In 1997, toen het album ‘The Colour and the Shape’ uitkwam, was hier nog helemaal geen sprake van. Drummer William Goldsmith werd niet goed genoeg bevonden voor het album en frontman Dave Grohl speelde zelf de drums in. Goldsmith nam dit op als een belediging en vertrok. Taylor Hawkins verscheen en zo groeide de band langzaam maar zeker uit tot de grootheid die ze nu zijn.

Het eerste wat opvalt aan de toon van Foo Fighters is dat het allemaal nét even wat rauwer is dan de huidige, gepolijste nummers als ‘The Pretender’ en ‘Best of You’. The Colour and the Shape heeft een beetje een punkrandje en dat ontbreekt bij de huidige Foo Fighters. Een nummer als Enough Space zie je niet terug bij Foo Fighters anno 2011. Het breekbare Doll is de voorzichtige opener voor een album met hoogtepunten en wat (goed) uitgewerkt vulwerk van het vorige plaat. Het chaotische begin van My Poor Brain is een puike intro voor een ‘klein’ nummer wat makkelijk op het eerste album zou passen. Het ‘kleine’ valt wel mee, want Grohl maakt weer een rockend geheel van de track. De singles van dit album, Everlong, Monkeywrench, My Hero en Walking After You zijn meer dan bekend en al vaak genoeg besproken. Everlong is en blijft wel één van de nummers van Foo Fighters die met de band geassocieerd zullen worden. Terecht ook, want het nummer zit muzikaal en tekstueel briljant in elkaar.

Er zit een groot verschil tussen de ‘oude’ Foo Fighters en de huidige. Waar het eerst nog een rauw ‘hobby’bandje van Dave Grohl was, zijn Foo Fighters uitgegroeid tot één van de grootste acts op rock ’n roll gebied. Ik ben zelf meer liefhebber van het oudere werk, omdat ik de band iets te groot gegroeid vind. The Colour and the Shape is een mooi begin om kennis te maken met Foo Fighters. Zeker als je rock met een punkrandje kunt waarderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s