Lou Reed & Metallica – Lulu

Bron: Loudwire.com

Er is al veel geschreven over Lulu, de langverwachte samenwerking tussen Lou Reed (Velvet Underground) en Metallica. Het album wordt door veel muziekmedia compleet vernietigd. Zijn het recensenten die een nieuw Metallica-album verwachten? Gefrustreerde Lou Reed-fans? Geen idee. Ik hou niet van Metallica en Lou Reed kan mij eigenlijk niet zo veel schelen. Misschien wel de ideale basis voor een recensie…

Lulu is gebaseerd op twee toneelstukken van de Duitse toneelschrijver Frank Wedekind. Erdgeist (geest van de aarde) en  Die Büchse der Pandora. Deze gaan over een jonge danseres (Lulu) die door haar schoonheid rijke mannen verleid, maar later afglijdt tot een bestaan als prostituee. Jack the Ripper verschijnt ook in deze toneelstukken.

The View was het eerste nummer dat publiekelijk bekend werd gemaakt. Het lijkt vooral dat Reed teksten die door de toneelstukken zijn geinspireerd ‘vertelt’ en Metallica levert de muzikale soundtrack. Af en toe geeft James Hetfield een vocale ondersteuning. In Pumping Blood komt Jack the Ripper ook om de hoek kijken. Een nummer als Iced Honey zou makkelijk op een Metallica-album kunnen verschijnen, ware het niet dat Lou Reed er zich mee bemoeit.

Lou Reed en Metallica was een samenwerking die eigenlijk niemand ooit verwachtte. Lulu lijkt op een poging van Metallica en Reed om een soundtrack voor de Lulu-toneelstukken te componeren. Veel media hebben zich hierop verkeken en waarschijnlijk er iets te veel van verwacht. In het kort is Lulu een plaat met muziek van Metallica waar Lou Reed doorheen brabbelt. De vocalen van Reed lijken zo nu en dan totaal niet bij de nummers te passen, bij The View gaat het allemaal veel te langzaam. Dat zorgt ervoor dat het album nooit één geheel wordt. De meeste mensen die dit album luisteren, zullen er totaal niets van begrijpen. Het helpt wel een beetje om jezelf te verdiepen in de (achterliggende) materie, maar dat doen de meesten niet. Lou Reed en Metallica begrijpen het allemaal, voor hen is Lulu duidelijk een soundtrack. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik het ook niet helemaal begrijp.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s