Mastodon – The Hunter

Bron: Hitfix.com

The Hunter is het vijfde album van de bebaarde heren van Mastodon. De band bestaat uit Brent Hinds, Brann Dailor, Troy Sanders en Bill Kelliher. Mastodon wordt de sommige ‘toonaangevende’ muziekmedia bestempeld als het beste wat moderne metal heeft te bieden. De voorgaande albums Remission, Leviathan, maar vooral Blood Mountain en Crack the Skye worden beschouwd als moderne klassiekers voor metal. Een kenmerk van de band is dat nummers lang zijn en complexe arrangementen hebben. Alle bandleden zijn tevens uitstekende muzikanten. Al met al lagen de verwachtingen erg hoog voor The Hunter.

De voorgaande albums van Mastodon hadden vrijwel allemaal iets bijzonders, Blood Mountain was een conceptalbum evenals Crack the Skye. The Hunter lijkt totaal niet op de voorgangers in deze zin. De nummers zijn korter en er is geen algeheel thema.  De single Curl of the Burl liet veel fans van de band schrikken, het nummer is (in vergelijking met het oudere werk) relatief simpel en pakkend.  Het lijkt er veel op dat de band dit voor het album ook in gedachten had. Een nummer als Spectrelight is behoorlijk recht-toe-recht-aan, deze track blaast door en stopt al na drie minuten en tien seconden.  De titeltrack van deze plaat en The Sparrow doen wel wat meer terugdenken aan de vorige albums.  Creature Lives is een regelrechte hoop stront, het is niet duidelijk welke toegevoegde waarde deze track voor het album heeft.  Tekstueel en muzikaal is het zwaar onder maat. Alles is korter en bondiger geworden op The Hunter, het lijkt alsof de heren wat directer en korter van stof wilden zijn.

De andere koers van de metalband zal fans van het eerste uur misschien afschrikken. Toch is het moedig van de band om niet helemaal op de vorige albums verder te borduren. Curl of the Burl lijkt zelfs (ver) op een Queens of the Stone Age track, maar dan geheel op z’n Mastodons uitgevoerd.  Mastodon laat zien dat ze hun uitgestrekte nummers ook in een wat beperktere mate kunnen doseren. Lang niet iedereen zal dit kunnen waarderen, maar door blijven gaan op dezelfde tour gaat ook vervelen. The Hunter is een mooie afwisselendeen simpele  plaat tussen het werk van Mastodon, maar het zal nog een paar jaar duren voordat sommigen dit kunnen waarderen. Simpel kan ook wel eens goed zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s