Enemy – Hooray for Dark Matter

Bron: Tradebit.com

Het solo-project van gitarist Troy van Leeuwen (Queens of the Stone Age, A Perfect Circle en Sweethead) heet Enemy en in 2005 verscheen het album Hooray for Dark Matter. Van Leeuwen heeft voor deze plaat de hulp ingeschakeld van bassist Eddie Nappi (Handsome)  en drummer Kelli Scott (ex-Failure). De gitarist is al vanaf het begin van de jaren ’00 bezig met dit project en in 2005 werd dit album goed genoeg bevonden door Van Leeuwen voor de release.

Het eerste wat opvalt bij het beluisteren van Hooray for Dark Matter is dat Troy van Leeuwen muzikaal goed zijn mannetje kan staan.  Hij is uitmuntend met de gitaar, – Queens of the Stone Age maakt niet voor niets al bijna tien jaar gebruik van zijn diensten- maar hij laat zien dat hij met de (bijna) instrumentale segmenten All Escapes Part I, II en III goed met electronica uit de voeten kan. De nummers op dit album liggen allemaal goed in het gehoor, het klinkt allemaal als een klok. Qua teksten blijft Van Leeuwen wel achter, soms zijn de teksten een beetje te voor de hand liggend en wel erg simpel. Het geheel wordt gered door de sterke composities en een aparte cover van Nick Cave’s City of Refuge.

Als eerste solo-uitstapje van Troy van Leeuwen is Hooray for Dark Matter een redelijk begin. De gitarist zou wel een beetje hulp met de teksten kunnen gebruiken, maar de muziek staat als een huis. De Amerikaan is ook een redelijk goede zanger, het rauwe van zijn stem past perfect bij de toch wel donkere en grimmige sfeer van het album.  Niet een must-have voor de aanschaf, maar het is ook geen schande voor de collectie.  Het is jammer dat Van Leeuwen vooralsnog niets van plan is met Enemy voor nieuw materiaal en live-optredens. Het geheel smaakt toch wel naar meer.

Freeway, het beste nummer van het album. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s